Hvad dyrlæger ved om foder

Hvad dyrlæger ved om foder

af Hanne Friis

Nedenstående artikel giver en baggrund for dyrlægers salg af forskellige fodertyper.

I magasinet "Penge" på DR gik man i uge 6 tæt på dyrlægers markedsføringsteknikker hvad angår salg af hunde- og kattefoder. Der blev lavet nogle meget korte - og overfladiske - sammenligninger af dyrt og billigt hundefoder og konklusionen blev, at der ikke var den store forskel.

Lad os først slå fast at man aldrig kan udtale sig om andre fodertyper, med mindre man kender dem helt indgående og til bunds. Som dyrlæger kan vi ikke tillade os at sige at Brugsens foder er dårligt, - for det ved vi kun, hvis vi har foretaget en grundig analyse på det. Men vi kan godt tillade os at sige, at vi har oplevet en del hunde, der trivedes dårligt på billigere fodertyper og eksempelvis først holdt op med at klø og have pelsproblemer, når de skiftede til et andet fodermærke.  For det er sandt -  og en personlig erfaring.

Lad os også slå fast, at når man taler ernæring til hund og kat, er der helt grundlæggende forskel på, om der tales om foder til en sund og rask hund eller kat - eller om der tales om ernæring til "syge" dyr. Det sidste er et kapitel for sig, som ikke bliver omhandlet nærmere her.

Dyrlæger sælger foder for at kunne rådgive og vejlede dyre-ejerne på bedste vis. Og så er det en ekstra del af forretningen som når frisører sælger hårshampoo eller tandlægen sælger el-tandbørster.

Vi sælger det foder, vi ved er godt foder.

Vi sælger det foder, vi kan stå inde for.

Vi sælger det foder, hvor der er fuld garanti for bagvedliggende dokumentation.

  Vi sælger kun foder med smagsgaranti, hvilket vil sige at man som ejer kan få pengene retur, hvis dyret ikke vil spise det.

Vores eget foder kan vi sige noget om, og det vil vi meget gerne.

Tag nu for eksempel VetPro foderet, VetFamily dyreklinikkernes eget foder. Det har vi fået sammensat i samarbejde med en professor i veterinær ernæring, Anton Beynen, for at have fuldstændig kontrol med sammensætningen. Det bevirker også, at der ikke er noget mellemled, der skal tjene ekstra på foderet og derfor kan vi tilbyde vores klienter et lidt billigere foder af top kvalitet.

Vi har også selv besøgt fabrikken i Holland og set, hvordan foderet produceres.

Proteiner & E-vitamin

Vi ved, at i VetPro foder er den animalske  proteinkilde kylling - og det vel at mærke kyllingekød og ikke "næb og klør". Vi ved også at der ikke er nogen konserveringsmidler i overhovedet. Foderet er tilsat ekstra E-vitamin, der er en meget effektiv antioxidant, - både i foderet og i kroppen. Det giver for det første den fordel, at man ikke risikerer overfølsomhed overfor konserveringsmidler, for det andet har E-vitamin en lang række positive effekter i kroppen. Det er vist at E-vitamin kan være med til at modvirke visse kræftlidelser og udvikling af demens hos ældre dyr.

Fiskeolie, omega 3 og omega 6 fedtsyrer

Ved selv at have sammensat VetPro-foderet, har vi også det fulde overblik over sammensætningen af de vigtige, flerumættede fedtsyrer, omega 3 og omega 6. Fiskeolie er tilsat stort set alle foderprodukter nu om dage, og der er rigtig mange gavnlige effekter af det. Tag blot positiv effekt på led, immunforsvar, hud og pels, hjerneaktivitet, fostervækst,  - og meget mere.

Men fiskeolie er ikke bare fiskeolie. Det er af meget stor betydning, hvordan sammensætningen er af de flerumættede fedtsyrer. For eksempel ønsker man så meget omega 3 i forhold til omega 6 som muligt, - og samtidig skal der være mindst muligt tungmetaller i fiskeolien. Det sidste kan være et problem, da de fede fisk er langt oppe i fødekæden og derfor kan indeholde en del tungmetaller.

Her ved vi altså at vores eget foder har et meget højt indhold af omega 3  fedtsyrer, - og samtidig et lavt indhold af tungmetaller. Hvad andre fodertyper har af dette, har vi ingen chance for at vide. Men vi ved at vores eget er af den højeste kvalitet.

Sammensætning af foder til hvalpe og killinger

Specielt hurtigtvoksende hvalpe af store racer er følsomme overfor forkert sammensat ernæring. Ernæringsforskning har vist, at ikke alene betyder det noget hvor meget calcium og fosfor, der er i foderet - det er også forholdet mellem de to, der betinger om hvalpen risikerer at få fejludvikling af knoglerne. Den absolut "sværeste" race at fodre i hvalpestadiet er Grand Danois, - fordi den vokser så ekstremt hurtigt og er meget, meget følsom overfor calcium/fosfor forholdet i foderet.

De fodertyper, der sælges hos dyrlægerne, er alle gennemtestede for Calcium/fosfor indhold og -forhold og man vi der kunne blive vejledt, hvis man skal fodre en hvalp af de store racer.  Ligeledes har foderfirmaerne alle sammen dyrlæger ansat til at overvåge de nyeste forskningsresultater og eventuelt justere foderets sammensætning efter disse.

En anden ting, der bør nævnes her, er katte og urinvejssten. En hyppig årsag til besøg på dyreklinikker landet over er urinkrystaller hos katte. Det giver blærebetændelse, ubehag  og i værste fald kan det bevirke at urinrøret stoppes til, og katten ikke kan komme af med sin urin. Krystaller opstår ved bestemte surhedsgrader af urinene, men er en såkaldt "multifaktoriel" lidelse, hvor kattens aktivitetsniveau og vandindtag også spiller en stor rolle. I dyrlægernes foder har man testet urinen på en række katte fodret på det bestemte produkt - og kan stå inde for at surhedsgraden ligger inden for det interval, hvor risikoen for urinvejskrystaller er minimal. Det gør at vi med sikkerhed kan sige at foderet IKKE giver risiko for urinvejskrystaller. Det ved vi ikke om andre foderfirmaer også gør - vi ved blot at vores eget er gennemtestet.

Summa summarum, så er det den slags viden, man betaler for, når man køber foder hos dyrlægen. Dyrlæger lever først og fremmest af at diagnosticere og behandle sygdomme hos dyr. Det er alt afgørende at vores troværdighed ikke betvivles. Derfor er vi nødt til at kunne stå 100% inde for de produkter, vi eventuelt vælger at sælge i vores klinikker.

Det stiller meget høje krav til dokumentation og afprøvning - men til gengæld ved vi, at det vi siger om vores eget foder, holder vand.
 

Del denne historie
Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop