Nytårsaften

Nytårsaften

Nytårsaften er sjældent en behagelig oplevelse for vores kæledyr.

Du har dog mulighed for at hjælpe dine dyr igennem nytåret på en god måde. Samtidig forebygger du at en nytårsangst opstår, da den kan udvikle sig uhensigtsmæssigt.

Hvorfor er nytårsaften så ubehagelig? 

Lydene kommer uden forvarsel, er uforudsigelige og høje! Udover lyd er der også lysglimt og ukendte lugte. Der findes hunde, som udelukkende reagerer på lydene, andre hunde på lysglimtene, mens andre reagerer på hele situationen.
Reaktionerne på fyrværkeri kan strække sig fra ganske let påvirkning, hvor hunden virker stille og søger tæt hen til ejeren, til direkte panik, hvor hunden gør alt for at komme væk fra situationen.
Ubehaget strækker sig ofte tidsmæssigt over længere tid, idet fyrværkeriet ikke er begrænset til nytårsaften alene, men ofte starter flere dage i forvejen.

Kattevenligt nytår klik her

Hundevenligt nytår

- fortsæt her på siden

Hvorfor er det vigtigt at forebygge angsten? 

Angsten føres over på andre lyde, f.eks. tordenvejr, larmende biler m.m. På den måde kan lydangsten komme til at spille en stor rolle i hverdagen og påvirke hundens livskvalitet. Ofte bliver hundens reaktion værre for hvert år. Typisk vil en hvalp ikke reagere særlig meget på fyrværkeriet og man tænker derfor ikke nærmere over det før næste år, hvor hunden kan reagere voldsomt.

Symptomer på angst

- Rysten og savler
- Hunden vil ikke spise
- Urolig, kan ikke finde ro, klæber sig op af dig
- Hunden gemmer sig under f.eks. sengen eller sofaen
- Hunden forsøger at flygte
- Vokalisering (hylen, piben, gøen)
- Urenlighed
- Aggression

Behandling

Allerførst er det vigtigt at gøre sig klart, at behandlingen af angst for fyrværkeri ikke kan klares let, men kræver indsats og træning. Der skal tages hensyn til den enkelte hund idet dennes reaktionsmønster først skal kortlægges. Der er flere forskellige behandlingsmetoder, og i de fleste tilfælde er en kombination af to eller flere af disse den bedste metode til at afhjælpe problemet.

Desensibilisering.

Desensibilisering er en langsom tilvænning til de lyde der forårsager angsten. Desensibilisering er en langvarig proces og man skal derfor starte i god tid. For at få succes med teknikken, er det en god ide at få personlig rådgivning, så kontakt dyrehospitalet, hvis du vil i gang med desensibilisering.

Medicinsk behandling

Hvis hunden kun udviser angst selve nytårsaften, er det muligt at behandle hunden med angstdæmpende medicin, så den i mindre grad påvirkes af larmen. Hvis hunden udviser angst over en længere periode, altså også i dagene op til nytårsaften, er denne løsning hverken tilstrækkelig eller hensigtsmæssig for hunden.
Præparaterne er alle receptpligtige. Man bør ikke give sin hund medicin der er beregnet til mennesker.

Adaptil                                                              

Adaptil er en kunstig variant af et signalstof som en tæve udskiller fra kirtler mellem diekirtlerne fra de første dage efter fødslen af hvalpene. Duftstoffet knytter hvalpene til moderen og får dem til at føle sig trygge. For voksne hunde kan Adaptil hjælpe dem til at føle sig mere tryg og rolig i vante og uvante situationer og altså også nytårsaften. Adaptil fås både i form af en diffusor til stikkontakten i hjemmet, som spray og også som halsbånd. Halsbåndet er løsningen så snart hunden skal uden for hjemmet. Det er vigtigt at starte med at anvende Adaptil i god tid, en diffusor skal installeres i hjemmet min. 3 uger før nytårsaften. Det er ofte nødvendigt og mest hensigtsmæssigt at kombinere Adaptil med Kalm og desensibilisering.

 

Kalm

Kalm er fodertilskud som indeholder bl.a. L-tryptofan og L-theanin, som kan have en beroligende og afslappende effekt på hunde og katte. Tryptophan er en del af dannelsen af signalstoffet serotonin i hjernen. Serotonin er med til at styre sindstilstanden og menes hos mennesker at have indflydelse på følelsen af angst. Produkterne kan anvendes ligesom Adaptil til at gøre uvante situationer mindre stressende og derfor med fordel nytårsaften og ugerne op til. Mange har fordel af at kombinere Kalm og Adaptil.

Kalm findes også i et specialfoder som kan bruges til små hunde og katte, hvis de er svære at give fodertilskuddet. Vi rådgiver gerne i den optimale løsning for netop dit dyr.

 

Gode råd til et hundevenligt nytår

Før nytårsaften:

Kontakt dyrlægen i god tid hvis hunden bliver meget bange ved affyring af fyrværkeri
Kontakt en hundepension el. lign. ude på landet, hvis du ønsker at skåne hunden for fyrværkeriet

I dagene før nytårsaften:

Hold altid hunden i line når I færdes uden for hjemmet. Hunden kan blive forskrækket og flygte, hvis den overraskes af fyrværkeri
 

På selve dagen:

- Sørg for at motionere og aktivere hunden grundigt tidligt på dagen. Det vil hjælpe hunden til af slappe af senere på aftenen.
- Sørg for at holde hunden i line på luftturen, et højt brag kan gøre hunden så forskrækket, at den løber bort.
- Hold også hunde, der ikke er bange for fyrværkeri, i line. De kan nemlig finde på at løbe mod lyden og synet af raketter og forsøge at fange det.
- Straf eller ynk ikke hunden, hvis den viser utryghed ved fyrværkeri. Forsøg i stedet at aflede hundens opmærksomhed med noget den holder af: leg, mad, kontakt m.m.
- Hvis hunden er utryg og gemmer sig, eksempelvis under sofaen, så lad den være dér. Forsøg ikke at trække den frem fra dens gemmested.
- Giv kun hunden medicin ifølge aftale med dyrlægen. Giv aldrig hunde medicin ordineret til mennesker.
- Træk gardinerne for så hunden ikke ser de kraftige lysglimt - hunden kan forbinde lysglimtene med den ubehagelige lyd, og det kan gøre den mere utryg.
- Tænd for musikken. Hvis man lader musikken spille i et tilpas højt leje, kan det dække over fyrværkerilydene.
- Lad ikke hunden være alene. Sørg for at den har selskab og at den er optaget af noget interessant, som f.eks. et kødben, søgen efter godbidder eller lidt nyt legetøj.
- Forsøg ALDRIG at vise hunden, "at fyrværkeri ikke er farligt", ved at tage hunden hen til fyrværkeriet. Hunden forstår det ikke, og oplevelsen kan forrette mere skade end gavn
 
1. januar

Vær opmærksom på, at der fortsat affyres raketter m.m. flere steder - HUSK linen på hunden!
Pas på glasskår!
Pas på raketaffald, det kan give opkast og mavepine, hvis de bliver indtaget 

 

Del denne historie
Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop