Pas på flåterne!
Skovflåten (lxodes ricinus) er Danmarks mest almindelige flåt. Den er aktiv ved temperaturer over 5 grader typisk fra marts til november. Den trives i fugtige og skyggerige omgivelser med meget bunddække.
Engflåten (dermacentor reticulatus) er ny i Danmark. Den trives, i modsætning til skovflåten, også i åbne landskaber. Den er aktiv året rundt og modstandsdygtig overfor minus grader og vand. Engflåten kan overleve flere år uden et blodmåltid, og er ikke kræsen hvad angår dyrearter. Da engflåten kan overleve frostvejr er der hermed en risiko for flåtbid hele året.
Begge flåters spyt kan overføre alvorlige sygedomme såsom:
- Anaplasmose, der er en bakterie, som kan smitte katte, hunde og mennesker. Smitten kan overføres efter 24 timer, og sygdommen kan være dødelig.
- Borreliose, der overføres af borreliabaktieren kan forårsage feber og lammelser hos hunde og mennesker. Overførslen sker tidligst 24 timer efter flåtbidet.
- TBE, er smitsom hjernebetændelse, virussen kan både ramme katte, hunde og mennesker. Virussen kan føre til krampeanfald, lammelser og potentielt være dødelig. Overførslen sker med det samme når flåten bider.
- Bebesia canis, der er en mikroskopisk parasit, som forårsager hunde malaria. Parasitten angriber hundens røde blodlegmer og kan føre til blodmangel, gulsolt, feber og kan være dødelig.
Vi har bla. et produkt hvor effekten indtræder inden for 8 timer, efter lopper (Ctenocephalides felis) har bidt sig fast, og 12 timer, efter flåter (Ixodes ricinus og dermacentor reticulatus ) har bidt sig fast. Det er derfor vigtig man behandler forebyggende så sygdommene ikke kan nå at blive overført.