Neutralisation af kaniner


Kastration og sterilisation af din kanin

Sterilisation af hunkaniner

Hvis man ikke ønsker at ens kanin skal bruges til, at få kaninunger anbefales det at den neutraliseres. Udover at udelukke drægtighed, vil en sterilisation af hunkaninen forebygge kræft i livmoderen. Faktisk er det 60-80% af intakte hunkaniner over 4 år der udvikler livmoderkræft. Symptomerne kan være svære at opdage for både dig som ejer og for os som dyrlæge. Oftest opdages livmoderkræften først når det er for sent og den har spredt sig til lungerne. Hunkaniner har desuden risiko for at blive falsk drægtige, dette kan være yderst frustrerende og samtidig øges risikoen for livmoderbetændelse kraftigt. Den eneste måde at forebygge livmoderkræft, falsk drægtighed og livmoderbetændelse er sterilisation.

Kastration af hankaniner

En hankanin i naturen vil udvise dominans og parringsadfærd, men parringsadfærden kan være meget frustrerende for både ejer og kaninen når den holdes som en kælekanin. Nogle kaniner kan risikere at lave skader på penis hvis den parrer genstande i hjemmet. Når man kastrerer sin kanin, er det for at mindske den hormonelle adfærd og for at kanin kan blive mere rolig.

Når hankaninen vil markere sit territorium, gøres det med urin og hårde afføringskugler. Det ligger meget dybt i deres natur, så når kaninen flytter hjem til sin ejer, vil den kunne finde på at markerer sig på eks. Sofaen, gulvtæppet eller noget andet. Denne markeringsadfærd reduceres kraftig når kaninen bliver neutraliseret og i nogle tilfælde forsvinder den helt, derfor kan det også blive lettere at få kaninen til at blive renlig og bruge sin toiletbakke.

Derudover er kaniner et territoriale dyr, og for både hun- og hankaniner gælder det, at en neutralisation vil hjælpe i forhold til at reducere denne adfærd. Uønsket hormonrelateret adfærd så som aggression og duftmarkering, vil også blive reduceret i forbindelse med en neutralisation. Vi anbefaler at neutralisere kaninerne, hvis man ønsker at holde flere sammen, hvilket er en god ide, da kaniner naturligt er sociale dyr, der lever i flokke af cirka 2-14 individer. Kaniner bliver kønsmodne når de er cirka 4-6 måneder gamle, (nogle store racer dog senere), neutralisation anbefales ved kønsmodningen.

Hvad skal du tænke på inden operationen?

Kaniner er nogle små sarte dyr. Du skal derfor forberede dig på, at du får et dyr hjem efter operationen, som der skal holdes under tæt observation de næste par dage. Langt de fleste spiser selv og er ok igen efter 1-3 dage, men det er meget individuelt. Det er en god ide at lave en madpakke som kaninen kan få med til dyrlægen. Husk at kaniner IKKE må fastes før en operation.

På operationsdagen

Kaninen skal komme ind på dyrehospitalet om morgenen, HUSK at kaniner IKKE må faste. Vi anbefaler at medbringer en lille madpakke, med det foder, den plejer at få. Inden operationen bliver kaninen undersøgt af en dyrlæge, hvor kaninens sundhedstilstand tjekkes, hvorefter bliver den indlagt i vores behandlingsafdeling. Her vil den være i trygge hænder indtil den skal bedøves og opereres. Under operationen holdes der øje med kaninens puls, blodtryk, vejrtrækning, temperatur og kaninen vil også få ekstra ilttilførsel under operationen. Vi anbefaler laserterapi af operationssåret, da det har en gavnlig effekt på heling af såret. Smertestillende behandling er meget vigtig i forbindelse med neutralisation af kaniner, og kaninen vil få smertestillende medicin med hjem til videre behandling. Når kaninen er godt vågen efter operationen, og har fået lidt at spise må den komme hjem igen. Veterinærsygeplejersken der sender kaninen hjem, vil gennemgå alt hvad der skal vides til videre behandling i hjemmet samt eventuelle symptomer man skal holde øje med. Det er vigtigt at kaninen holdes i ro det første stykke tid og adskilles fra en eventuel kaninven.

Hvad med min udendørskanin?

Kaniner der bor udenfor skal holdes inde de første par døgn efter en operation, vores anbefaling er at de holdes indenfor i 5 dage. Dyr der har været i narkose har svært ved at opretholde en kropstemperatur og derfor vil deres kropstemperatur hurtig blive lav.

Pasningen af kaninen efter operationen

Har du tidligere prøvet at få opereret en hund eller kat, vil du erfare at det kræver en langt større indsats at passe en kanin efter operation. Det er derfor vigtigt at være godt forberedt på dette.

Veterinærsygeplejersken der sender den hjem, vil gennemgå alt hvad der skal vides til videre behandling i hjemmet samt eventuelle symptomer man skal holde øje med. Det er dog vigtig man holder kaninen holdes lun når den kommer hjem. Det er helt normalt at den spiser mindre end den plejer de første dage. Er dette tilfældet skal du hjælpe kaninen med at spise ved at tvangsfodre den. Spiser den ingenting skal du regne med at du skal tvangsfodre den hver 3-4 time døgnet rundt til den begynder at spise selv. Hold også tæt øje med at kaninen kommer i gang med at have afføring når den kommer hjem og at den tisser.

Hvornår skal jeg ringe til dyrlægen?

  • Hvis du ikke kan få medicinen i kaninen
  • Der ikke kommer urin eller afføring
  • Kaninen spiser ikke og du ikke kan få tvangsfodret i den
  • At kaninen virker slap og sløv
  • Kaninen er kold (kropstemperatur under 38 grader)

Husk at kaniner ikke kan tåle at gå uden mad i mere end 4-5 timer før det er kritisk. Ring derfor til os eller vagthavende dyrlæge hvis du oplever nogle af ovenstående problemer



Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop