Når kæledyret skal opereres


Større operationer foregår på vores afdeling på Silkeborg Dyrehospital

På Silkeborg Dyrehospital har vi en veludstyret operationsstue. Vi bruger de sikreste former for bedøvelse og overvågning.

Vi har specialiseret os i tand og mundhulekirurgi og modtager patienter fra hele landet.

Vi har derudover stor erfaring i mange forskellige typer af kirurgi og udfører dagligt operationer af forskellig art.

Selve bedøvelsen:

Bedøvelse (også kaldet narkose eller anæstesi) er betegnelsen for den proces, hvormed vi under kontrollerede forhold får en patient til at sove så dybt, at den mister bevidsthed og smertesans, således at undersøgelser og operationer kan foretages uden ubehag for patienten.

Bedøvelsen opnås ved en balanceret kombination af smertestillende, afslappende og egentlige anæstesimidler.

Moderne narkosemidler er meget skånsomme og risikoen for komplikationer er meget lille, men derfor skal hver narkose behandles individuelt og med megen opmærksomhed. Vi tilstræber, at patienten skal være mindst mulig påvirket efter at have været bedøvet, men der er enkelte der påvirket op til et døgn.

Når en hund eller kat skal under narkose, er der nogle forholdsregler der gerne skal overholdes:

Dyret møder fastende fra morgenstunden, derfor skal man som ejer faste hunden eller katten fra kl. 24 aftenen før dagen, hvor narkosen er planlagt. Dyret må gerne have adgang til vand. Hunde bør være grundigt luftet inden indlæggelse.

Før en bedøvelse gennemfører dyrlægen en klinisk undersøgelse af patienten, hvor den almene tilstand vurderes.

Vi anbefaler at man inden bedøvelsen tager en blodprøve, der kan give overblik over status og funktion af nyrer, immunforsvar og leverfunktion, foruden at blodprocenter og tegn på infektion aflæses. Dette hjælper med at skræddersy den rette narkoseblanding til netop din hund eller kat.

Efter en klinisk undersøgelse indlægges dyret i et rart og trygt bur. Medbring gerne noget dyret "kender", f.eks. dens eget tæppe.

Indlæggelsen og bedøvelse

Som noget af det første får patienten en forbedøvelse. Det gør den træt og afslappet og gør det muligt, at kunne nøjes med mindre doser af den øvrige narkosemedicin.

Selve bedøvelsen foregår ved, at der barberes et lille område på oversiden af det ene forben, hvorefter der bliver lagt et venekateter, der giver adgang til blodåren. Via dette injiceres et hurtigt og kortvirkende bedøvelsesmiddel direkte i blodet. Hunden falder i søvn og straks føres et gummirør (tubus) ned i luftrøret, hvorigennem hunden får ilt og bedøvelsesgas, såkaldt inhalationsanæstesi.

Under narkosen overvåges patienten af en sygeplejerske, der holder øje med dybden af narkosen ved hjælp af en monitoringsmaskine, der vejleder sygeplejersken i: Temperatur, puls, vejrtrækning og blodtryk. Ofte tilsluttes et væskedrop undervejs for at sikre optimering af kredsløb og blodtryk. Patienten ligger på varmepuder under hele forløbet.  

Katte bedøves til neutralisation med injektionsbedøvelse, dvs. de får et stik i lårmuskulaturen, hvorefter de falder stille og roligt i søvn i løbet at ca. 10 minutter. Efter operationen får de endnu en injektion med et stof, der modvirker narkosen og de vågner efter ca. 20 minutter. Alle katte til større operationer og tandbehandlinger bedøves med inhalationsanæstesi som beskrevet ovenfor. Hunde kan også til mindre indgreb eller røntgenfotografering få en injektionsnarkose som kat.

Opvågning

Når operationen er veloverstået lægges dyret til opvågning, men tæpper og varmepuder, og tilses af en sygeplejerske.

Kommer patienten hjem samme dag?

Dyret er i langt de fleste tilfælde klar til hjemsendelse samme dag. Ved afhentning af dyret får du en grundig forklaring af hvad der er sket, samt hvad du skal holde øje med efterfølgende hos dyret. Dyret har evt. fået en krave eller forbinding på. Sygeplejersken eller dyrlæge vejleder/ viser eventuelle medicinbehandling som dyret skal have der hjemme. Der aftales samtidig tid til fjernelse af eventuelle tråde 10 dage senere. Opstår der spørgsmål eller komplikationer skal du altid kontakte dyrlægen. Ring hellere end gang for meget end en gang for lidt

Har du en kanin, marsvin eller en anden gnaver, kan du læse mere omkring deres bedøvelse nedenfor.



Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop