Skal dit kæledyr vaccineres?
Hvorfor vaccinerer man overhovedet?
Vacciner bruges er for at beskytte vores dyr mod livstruende og smitsomme sygdomme. Vaccinationsprogrammer tilpasses efter det enkelte dyrs smitterisiko. Fx skal en indekat ikke nødvendigvis vaccineres på samme måde som en udekat der slås meget og en udstillingshund med stor kontakt til andre hunde skal ikke have de samme vacciner som en hund der primært færdes alene eller en jagthund.
Hvordan virker vaccinerne?
En vaccine virker ved at man sprøjter død- eller svækket virus ind under huden. Dyrets immunforsvar danner derefter antistoffer mod virus. Det er disse antistoffer, som beskytter dyret. Vaccinationer hvis man skal til udlandet
Skal der tages særlige hensyn før og efter vaccination?
Det er vigtigt at dyret er helt rask, når det vaccineres for at immunsystemet fungerer optimalt og ikke ”har travlt” med at bekæmpe andre ting. Derfor undersøger vi altid dyrene inden vaccination og vi spørger ind til for eksempel deres almentilstand og ædelyst. Dyrene bør ikke udsættes for unødig smitterisiko i den første uge efter vaccinationen.
Er der bivirkninger ved vaccination?
Efter vaccinationen kan nogle dyr blive lidt trætte fordi immunsystemet arbejder, men de bør ikke virke syge. Derudover kan der ses mindre hævelser omkring vaccinationsstedet. Dyrehospitalet kontaktes ved mindste tvivl om bivirkninger.
Rejse til udlandet?
Hvis man skal til udlandet, skal man forud for rejsen undersøge, hvad der er af regler. Det skal gøres i god tid, og det er altid dit ansvar som ejer at dyret overholder reglerne for det land man skal rejse til og også de lande man evt skal rejse igennem på vejen til destinationen. Se flere regler på www.FVST.dk.
I EU lande gælder at dyret skal have en chipmærkning og et kæledyrspas, at det skal ledsages af ejer og det skal have en rabiesvaccination mindst 21 dage inden indrejse. I nogle lande kræves desuden ormekur inden indrejse.
Vaccination under drægtighed?
Generelt set anbefales det at vaccinere i god tid inden parringen for at undgå stress under drægtigheden. Kattevaccinen frarådes under drægtighed, men hunde kan sagtens tåle vaccinerne under drægtighed. Særligt ved hunde kan man med fordel vaccinere tæven mod Herpesvirus som er kendt for at øge hvalpedødeligheden. Der gives 1 vaccine i perioden fra start løbetid til senest 10 dage efter formodet parring og genvaccineres 1-2 uger før formodet fødsel.