Ferietid for kæledyr

Ferietid for kæledyr

Rejse med sit kæledyr

Skal man på ferie og har man besluttet at tage sin hund med, er der en række ting man skal være opmærksom på.

Orden i papirerne

Skal man til udlandet, skal dyret have et pas. Passet udfyldes af dyrlægen. Dyret skal være chipmærket for at kunne få et pas og dermed for at kunne rejse. Fra den 3. juli 2011, betragtes kun en id-mærkning med mikrochip som en gyldig id-mærkning. Det vil sige, at fra den dato skal alle hunde og katte, der skal med ud at rejse og som endnu ikke er id-mærket, chippes. Hunde og katte der har en letlæselig tatovering, som er foretaget før 3. juli 2011, kan dog godt få lavet et pas.

Tjek altid reglerne for indrejse med kæledyr i det land, hvor ferien skal holdes samt de lande, der evt. rejses igennem på vej til feriemålet. Nogle lande har specielle krav og dokumenter der skal udfyldes ud over passet. På fødevarestyrelsens hjemmeside kan man tjekke de enkelte landes regler. Et fælles krav er en vaccination mod rabies som foretages ved dyrlægen og føres ind i passet.

Parasitter

Nogle lande har krav om at dyret skal behandles mod indvoldsorm inden for et vist tidsrum inden indrejse. Dette skal en dyrlæge udføre og føre ind i dyrets pas. Derudover er det vigtigt at sørge for at behandle dyret mod andre parasitter som flåter og myg da disse kan overføre farlige smitsomme sygdomme. Hvilke parasitter der findes i det område, man skal rejse hen og hvilket middel man skal bruge, kan dyrlægen hjælpe med.

Rejse med bil

Når en stor del af rejsetiden tilbringes i bil, bør man være sikker på at hunden er tilpas med at køre bil. En lang bilrejse for en hund som ikke er vant til at køre bil, er en meget ubehagelig oplevelse. Er hunden derfor ikke vant til at køre i bil, bør den blive hjemme ellers man må i gang med at træne bilkørsel, hvor man starter med små ture. Bliver hunden køresyg, er en lang rejse i bil heller ikke det oplagte valg. Mild køresyge kan dog afhjælpes med et Adaptil halsbånd, som også hjælper hunden når den på ferien møder mange nye indtryk. Adaptil halsbåndet afgiver duftstoffer som er en kopi af de duftstoffer som tævehunden udskiller når hvalpene dier ved hende. Duftstofferne virker tryghedsskabende, også på den voksne hunde og kan altså også hjælpe på køresyge.

En køretur sydpå i højsæsonen for ferie, kan blive en varm og langtrukken affære, husk på at hunden ikke kan tage pelsen af og kan få livsfarligt hedeslag. En bil med aircondition er at foretrække. Efterlad aldrig hunden alene i en varm bil - selvom bilen ikke står i solen, kan den i løbet af ganske kort tid blive livsfarlig varm. Lufteture er nødvendige på bilrejser, så sørg for regelmæssige pauser.

Sikkerhed i bilen i bilen er vigtig! Sørg for at hunden enten er spændt sikkert fast i en sikkerhedssele eller opholder sig i et bur der står godt fast i bilen. I et bur er det vigtigt at hunden kan stå oprejst, ligge udstrakt og vende sig, så turen bliver så komfortabel som muligt. Et gitter er også en løsning, alt efter hundens størrelse.

Der findes masser af godt udstyr, som kan bruges på køreturen og ferieopholdet. Bl.a. kan man få en såkaldt "antiskvulpskål" som er ideel til køreturen. Den har en speciel kant som holder vandet inde i skålen, en "flyder" som mindsker mængden af tilgængeligt vand og den kan fastgøres til underlaget. Til vandreture med hunden, kan man få en smart vandflaske og skål i ét.

Hundevenlige steder

Nogle lande er mere hundevenlige end andre og er derfor mere oplagte rejsemål med hunden. Frankrig er kendt for at være et godt sted at feriere med sin hund. Som hundeejer skal man huske at vise respekt overfor det sted man er og have line på sin hund samt samle afføring op m.m.

Pensionsophold

Ferietid betyder for en del kæledyr pensionsophold. Det kan være svært at vide, hvad man skal være opmærksom på, hvis man aldrig har prøvet at have sit dyr i pension.

Overvejelser inden opholdet

Sørg for at være ude i god tid, specielt i højsæsonen da pladserne på pensionerne bliver meget hurtigt optaget. En anden grund til at være i god tid, er at man har god tid til at undersøge pensionerne nærmere. Man bør være kræsen med valget af pension - hygiejnen og pasningen af dyrene skal være i orden. Spørg venner, familie eller dyrehospitalet om de har god erfaring med en hunde- eller kattepension. Besøg de pensioner du overvejer inden selve opholdet - må man ikke besøge stedet eller se dyrenes forhold, bør stedet fravælges. Under besøget kan man passende stille spørgsmål og se nærmere på bure og løbegårde. Hvis det er ens kat der skal passes, bør man være opmærksom på om burene ser solide ud da katte kan klemme sig ud af små revner. For hundens vedkommende er det relevant at vide, hvordan og hvor ofte hunden bliver luftet eller aktiveret. Spørg efter, hvem der lufter hundene - dette ansvar bør ikke lægges i hænderne på f.eks. skolepraktikanter.

Tjek pensionens vaccinations-politik, de fleste pensioner kræver at hunden eller katten bliver vaccineret hvert år. Der bør være en fast dyrlæge tilknyttet stedet som kan tilkaldes, hvis det bliver nødvendigt. Hvis du ved aflevering af dyret, skriver du under på en attest som giver pensionen ret til at tilkalde dyrlæge for din regning, hvis din hund eller kat bliver syg, er det en ekstra sikkerhed for dig som ejer. Pensionen bør kunne sørge for at medicinere et dyr som får f.eks. smertestillende medicin og være villig til at give dyret dets eget medbragte foder, hvis man ønsker det. Det er faktisk en god ide at give hunden dens eget foder med, på den måde kan man undgå at hunden får diarre pga. foderskiftet.

Det kan være en rigtig god ide at lade hunden komme på et kort pensionsophold i et døgns tid, inden det længere pensionsophold, så hunden ikke kastes ud i lang tids adskillelse første gang. En god pension vil prøve at gøre det første korte ophold til en positiv oplevelse, så hunden næste gang den kommer, er mere tryg ved oplevelsen.

Gør oplevelsen endnu bedre ved brug af Adaptil og/eller Zylkène - læs mere på Silkeborg Dyrehospitals hjemmeside under "artikler".

Vær sikker i din sag, inden du tager på ferie, du skal føle dig tryg og vide at dit kæledyr er i gode hænder, så ferien kan nydes!

Selve opholdet

Sørg for at aflevere dyret i god tid, det skal ikke være stressende at aflevere dyret i pensionen. Et tæppe eller en kurv hjemmefra er rart for dyret at have med, katte vil foretrække at have deres transportkasse med under hele pensionsopholdet som en tryghed. Vær dog opmærksom på at hunde godt kan finde på at bide tæpper og kurve i stykker!

Hvis din hund eller kat kan finde på at bide (og/eller kradse for kattens vedkommende) i stressede situationer, hvor fremmede håndterer dem, så vær ærlig og fortæl det til personalet - så kan de passe på og undgå dårlige oplevelser for både dem selv og dyret.

Pasning hos familie og venner

De fleste kæledyr ville nok foretrække denne løsning. For hundens vedkommende vil det være enten at blive passet ude i venner eller families hjem eller at de flytter ind og bor ved hunden i dens hjem. Katten vil ofte være mest tilpas ved at blive i eget hjem og blive tilset, fodret og få frisk drikkevand en eller to gange om dagen. De mindste kæledyr, marsvin, kaniner m.m. kan godt passes ved andre.Husk: hvis dyrene passes hjemme, skal de tilses hver dag - det er faktisk lovpligtigt!

Ved privat pasning, er det en god ide at aftale, hvad man skal gøre, hvis sygdom skulle opstå. Den man overlader dyret til skal vide, hvor dyret plejer at gå til dyrlæge og have kontaktoplysninger til denne dyrlæge.

Identifikation

Uanset, hvordan hunden passes, skal man sørge for at den har et hundetegn på og at kontaktoplysninger i hunderegistret er opdateret. Få evt. lavet et hundetegn med telefonnummer på den der passer hunden, der kan evt. stå "passes hos" efterfulgt af adresse og/eller telefonnummer. Få evt. disse oplysninger noteret på kontaktoplysningerne i hunderegistret. Ejer kan måske slet ikke kontaktes på sin ferie eller det kan være frustrerende at få et telefonopkald om ens hund der er løbet væk især, hvis man er i udlandet og alligevel intet kan gøre. Det samme gælder langt hen ad vejen for kattene - er katten ikke mærket, bør den mærkes og hvis den er, bør man sørge for at det er muligt med det samme at komme i kontakt med en person der er ansvarlig for katten, evt. via kontaktoplysninger i katteregistret. Dette er udpræget vigtigt, hvis katten skulle komme til skade og blive bragt til en dyreklinik eller et dyrehospital.

Del denne historie
Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop