Røntgenundersøgelse

Røntgenundersøgelse

Vi tager mange røntgenbilleder her på Silkeborg Dyrehospital, både screeningsundersøgelser og i forbindelse med sygdomme.
Vi anvender digitalt røntgenudstyr.

Screeningsundersøgelse er oftest standard røntgenoptagelser for hofteledsdysplasi (HD) og albueledsdysplasi (AD).

Røntgenundersøgelser kan udføres på alle dele af dyrets krop og benyttes ofte i kombination med andre undersøgelser til at afkræfte eller bekræfte en diagnose.

Hvis der er behov for at undersøge hulrum eller væskefyldte strukturer, er der mulighed for at anvende kontrastmidler - for eksempel bariumkontrast til undersøgelse af spiserør, mavesæk og tarme. Man kan også indsprøjte kontraststof i blæren.

Vi kan desuden tilbyde digitalt tandrøntgen, læs mere under "Tandbehandling"

Hvad er røntgenstråler?

Røntgenstråler er nært beslægtede med både radio- og lysbølger og er usynlige elektromagnetiske stråler med kort bølgelængde.

Røntgenstrålerne sendes fra et røntgenrør gennem patienten til en fotografisk film bag patienten. Når røntgenstrålerne rammer den fotografiske film, vil den farves sort afhængigt af hvor meget af strålingen, der er blevet absorberet af kropsvæv. På Silkeborg Dyrehospital er film dog erstattet af en røntgenfølsom detektorplade, som videregiver digitale signaler, der ved en computer omsættes til billeder af den undersøgte kropsdel.

Bløde kropsdele så som fedt, muskler, hud og blod er det mest 'gennemsigtige' væv og vil således ikke absorbere ret megen stråling. De fremtræder derfor som mørkegrå skygger. Derimod vil det hårde tætte knoglevæv absorbere megen stråling og efterlade en hvid skygge på det færdige billede.

Er det farligt for mit kæledyr at blive røntgenfotograferet?

Nej, røntgenstråler har ingen betydning for dit dyrs sundhed. Røntgenundersøgelser på Silkeborg Dyrehospital er en sikker og tryg form for undersøgelse.

I de fleste tilfælde skal dyret bedøves. Dette gøres før at dæmpe eventuel angst hos dyret, samt for at dyret skal ligge stille. Har dyret ondt, eksempelvis et brækket ben, er det ligeledes bedst at dyret ikke mærker noget.

Hvor hurtigt for jeg svar på undersøgelsen?

I langt de fleste tilfælde stiller dyrlægen diagnosen på stedet og du får svar samme dag. I specielle tilfælde sendes billederne videre til en specialist der vurderer billederne i samråd med din egen dyrlæge. Derefter lægges der en behandlingsplan.

Screeningsundersøgelser sendes altid ind til vurdering.

Kan man få billedet med hjem?

Vi kan lave en digital kopi af dit dyrs røntgenbillede (CD-ROM), som du kan tage med dig hjem.

Forebyggende sundhed til dit kæledyr Abonner på tryghed til din bedste ven

Sammen tager vi ansvar for dit kæledyrs sundhed. Vi tilbyder en plan, så dit kæledyr bl.a. sikres regelmæssige sundhedsundersøgelser, vaccinationer og tandtjek.

Med en AniPlan får du mulighed for at sprede udgifterne på dit kæledyrs sundhed i faste månedlige betalinger, samtidig med at du sparer penge.

▶▶▶ Kontakt os vedr. en AniPlan® til din hund eller kat